DYPDYKK 2: Selvstendig dusjing -utvikling med brukeren i sentrum

_DSC1332.jpg

Selvstendig dusjing- utvikling med brukeren i sentrum

Camilla Panduro Nielsen fra AbleOn Medical

Camilla Panduro Nielsen er teknisk sjef i AbleOn Medical, som utvikler hjelpemidler til eldre og mennesker med funksjonsnedsettelse. Akkurat nå utvikler de AbleOn Shower System som er det eneste hjelpemiddel som sikkert hjelper brukeren gjennom hele dusjrutinen.


Inspirasjonen til dette systemet kommer fra Gerhard, gründer Camilla Lindelid Strands morfar. Han var en sterk og stødig mann som gjerne ville klare seg selv. Da han ble eldre ble det vanskelig å ta vare på personlig hygiene. Familien prøvde å tilrettelegge, men det var fortsatt en utfordring.

                                                                       

́Noe av det første man egentlig trenger hjelp når man blir eldre er personlig hygiene.

Vi fokuserer på å utvikle innovative løsninger som gjør at man er i stand til å bo hjemme, men at man også er i stand til å klare seg mer selvstendig. Og personlig hygiene er vel nettopp noe av det de færreste av oss har lyst til å få hjelp med` forteller Camilla Panduro Nielsen.

                                                                       

AbleOn ser også at statistikken viser at 80-90 % av dagens boliger er ikke tilrettelagt for de sosiale og demografiske udfordringene samfunnet står over for. Faktisk er bare 16,1 % av bad tilpasset slik at brukeren får hjelp i dusjen. Det betyr at helsepersonell bruker enormt mye tid i dårlige arbeidsstillinger.

                                                                       

Til å begynne med er badet det stedet hvor de fleste farlige fall skjer. Mange av disse fallene skjer på vei inn og ut av dusjen.

                                                                       

AbleOn Medical ønsker at brukeren skal være i senter for egen pleie og omsorg og få lov til selv velge hvordan man vil ha sin pleie. De arbeider for å styrke brukerens selvstendighet og værdighed, og ønsker at man skal få muligheten for pleie hjemme. De vil fremme forebyggende pleie.

                                                                       

AbleOn utvikler derfor et system som hjelper eldre og mennesker med funksjonsnedsettelse til å bli mer selvstendig. Målet er at deres løsninger vil lette arbeidet for helsepersonell og familie, i tillegg til å være kostnadsbesparende for offentlig sektor.

                                                                       

På markedet i dag finnes det masse passive produkter som ikke er tilpasningsdyktige. AbleOn lager aktive produkter som tilpasser seg brukeren der de er, når de trenger det.

De har laget et moduloppbygget system slik at bruker kan få akkurat de modulene han/hun trenger, der hvor han/hun trenger det. Det betyr også et system som kan vokse hvis man trenger litt mer eller mindre hjelp i perioder.

                                                                       

AbleOn Medical fokuser også mye på fysiske aspekter som ergonomi, struktur mekanismer og på psykiske aspekter som trygghet, og selvfølgelig selvstendighet. Det arbeides med forskjellige farger, former og strukturer for å få produkter som er flotte og pene og som man kan ha hjemme uten at det er stigmatiserende.

                                                                       

AbleOn er i en prosess der de søker patenter, og kan derfor ikke vise produktet helt enda.

                                                                       

Camilla Panduro Nielsen vil i steden fortelle litt mer om hvordan de arbeider.

AbleOn har en avdeling for produktutvikling. I sitt verktsted hos Impact Hub lages ulike former av prototyper som de jobber med og tilpasser for å finne de beste løsningene. De samarbeider også med forskjellige mekaniske verksted.

                                                                       

Pre-pilot:

Da gründer Camilla Lindelid Strand først fikk ideen til et dusjhjelpemiddel så oppsøkte hun ulike kompetansemiljø - hun har blandt andet vært på Omsorgslaboratoriet ved Høgskulen på Vestlandet, lokale sykehjem og snakket med de som er eksperter. Blant annet har kommuner som Voss og Vaksdal åpnet dørene og gjort det mulig å møte og gjenneomføre undersøkelser med brukere om hva som er problemet.

                                                                       

Det har gjort at det som startet som én ting har utviklet seg til noe helt annet med forskjellige moduler fordi de har fått ny innsikt i prosessen.

                                                                       

Det er et stort hull i markedet, og det mangler virkelig gode løsninger, ikke bare i Norge, men i hele verden. AbleOn har laget pilottester rundt i hele Norden og reist rundt og gjort videre undersøkelser, testet og utviklet direkte med brukere, familiemedlemmer, pleiepersonale, vaktmestere på sykehjem, ledere på sykehjem og andre som opererer i feltet.

                                                                       

AbleOn fikk muligheten til å teste sine prototyper i hele Norden da de deltok i en konkurranse kalt Nordic Independent Living Challenge. Prosessen varte i 16 måneder og ble arrangert av alle de nordiske hovedsteder, nordiske ministerråd og Nordic Innovation. 416 deltakere var med, og formålet var å utvikle innovativ velferdsteknologi på tvers av de nordiske grensene. Etter 16 måneder vant AbleOn Medical hele konkurransen og 1 million kroner. Det er enormt verdifult for utviklingsløpet, men noe av det som faktisk var ennå større var de åpningene de fikk inn til hovedstedene, kommunene og ikke minst til brukerne og det nettverket de dermed har fått.

                                                                       

Teamet består av tre grundere: Camilla Lindelid Stand – som er utdannet i produktutvikling og innovasjon & ledelse, har jobbet med utvikling av rullestoler. Joanna Daffy fra Sverige – som har utdannelse innen bioentreprenørskap og biomedisin og Camilla Panduro Nielsen - som er utdannet ingeniør i velferdsteknologi fra Danmark.

                                                                       

AbleOn Medical har en Nordisk ledelse og et nordisk team – noe som gir både et bredt nettverk og kjennskap til de ulike inngangene i markedet.

                                                                       

Til slutt rettes en stor takk til alle gode partnere og støttespillere, blant andre: Innovasjon Norge, gründermiljøene på vestlandet, Nordic Innovation, Høgskulen på Vestlandet og Norwegian Smart Care Cluster. AbleOn Medical har også mottatt Seal of Excellence fra EU .

                                                           

́Vi jobber på tvers av land og sektorer for å lære så mye som mulig og lage et produkt som virkelig hjelper på det brukerne trenger, og ikke bare det vi tror at de trenger`, avslutter Camilla Panduro Nielsen.

Silje Grastveit